blog: verschil demand gen en leadgen
Back to overview

Wat is het verschil tussen Demand Generation en Lead Generation in B2B-marketing?

bastian lewis - steve klare

Steve Klare

Head of social media advertising

Als je werkzaam bent in de wereld van B2B-marketing, ben je ongetwijfeld bekend met de termen “lead generation” en “demand generation”. Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar ze hebben verschillende betekenissen en doelen. Daarom bespreek ik in dit artikel in detail wat de termen Demand Generation en Lead Generation betekenen. Vervolgens bespreken we hoe je beide strategieën kunt optimaliseren voor effectieve B2B-marketing.

Wat is Lead Generation?

Laten we beginnen met Lead Generation. Het is de strategie van het aantrekken van potentiële klanten en het verzamelen van hun contactgegevens, zodat ze kunnen worden omgezet in klanten. Lead Generation is de eerste stap in het B2B-verkoopproces. Het doel is om de sales pipeline te vullen met prospects die geïnteresseerd zijn in je product of dienst.

Er zijn verschillende manieren om leads te genereren, waaronder bijvoorbeeld inbound marketing, paid advertising en events. Inbound marketing en contentmarketing zijn twee van de meest populaire methoden voor het genereren van leads, omdat ze vaak een grotere return on investment (ROI) hebben dan paid advertising of events. Het is echter wel een strategie voor de lange termijn. Wil je snel veel leads genereren, zet dan vooral in op paid advertising.

belangrijke goals en kpi's lead generation
Belangrijkste goals en kpi’s voor lead generation campagnes.

 

Wat is Demand Generation?

Terwijl Lead Generation zich richt op het aantrekken van potentiële klanten, richt Demand Generation zich op het creëren van vraag naar jouw product of dienst. Dit kan worden bereikt door marketingcampagnes die gericht zijn op het opbouwen van merkbekendheid en vooral door jouw product of dienst te tonen als de oplossing voor een veelvoorkomend probleem bij je doelgroep. Volg de volgende 3 stappen voor een sterke Demand Generation campagne:

  1. Ontdek wat je doelgroep vervelend vind.
  2. Visualiseer de irritatie en overdrijf deze in je video ad of afbeelding.
  3. Presenteer je product als de oplossing.

Demand Generation omvat meestal een reeks marketingactiviteiten, waaronder contentmarketing, social advertising op bijvoorbeeld Linkedin en Instagram, en events. Het doel is om potentiële klanten te bereiken, te interesseren en te engagen, zodat ze jouw product of dienst zullen overwegen wanneer ze klaar zijn om een aankoop te doen.

belangrijke metrics demand generation
Belangrijkste goals en kpi’s voor demand generation campagnes.

Verschil tussen Demand Generation en Lead Generation

Hoewel Demand Generation en Lead Generation allebei gericht zijn op het genereren van nieuwe klanten, is er een duidelijk verschil tussen de twee. Demand Generation is gericht op het creëren van interesse en bewustzijn bij potentiële klanten die mogelijk nog niet klaar zijn om te kopen.

bastian lewis - over ons - online advertising voor startups - performance marketing agency

Groei sneller dan je concurrenten. Wij leggen je graag uit hoe we dit doen en waar de quick wins liggen.

Email: steve@bastianlewis.agency

Aan de andere kant richt Lead Generation zich op het vinden van gekwalificeerde leads die wel klaar zijn om te kopen en waardevol zijn voor de sales pipeline. Waarom allebei de strategiën belangrijk zijn? Slechts 3% van je doelgroep is nu klaar om te kopen. 7% is actief op zoek naar een oplossing voor zijn probleem. En 30% van de totale markt is zich nog niet bewust van het probleem dat jij kan oplossen. Met Lead Generation pak je de eerste 10%. En met Demand Generation de volgende 30%. Je ziet dat deze groep dus veel groter is.

Wat is het verschil tussen Demand Generation en Lead Generation in B2B-marketing?
Slechts 10% van je doelgroep is actief op zoek naar een oplossing en staat daarom open voor een leadgeneratie campagne.

Veel gestelde vragen over Demand Generation en Lead Generation

Nu we de verschillen tussen Lead Generation en Demand Generation hebben begrepen en weten hoe beide termen in B2B-marketing kunnen worden geoptimaliseerd, kunnen we ons richten op de meest gestelde vragen over deze onderwerpen.

Welke strategie is beter voor B2B-marketing?

Beide strategieën zijn belangrijk en complementair aan elkaar. Leadgeneratie is gericht op het verkrijgen van specifieke contacten die klaar zijn om te kopen, terwijl Demand Generation zich richt op het creëren van bewustzijn en interesse in het bedrijf of product. In B2B-marketing is het belangrijk om beide strategieën te combineren voor een effectieve marketingcampagne. Je zal in het begin voldoende leads genereren via alleen Lead Generation. Maar Lead Generation campagnes zonder de juiste Demand Generation strategie zullen niet het maximaal aantal leads realiseren, omdat je een veel kleinere vijver hebt om uit te vissen.

Hoe kan ik mijn leadgeneratie verbeteren?

Om je leadgeneratie te verbeteren, moet je zorgen voor een sterke value proposition inspelend op de pijnpunten van je ideale klant (ICP). Zowel op de website als in je social ads en Google ads. Gebruik lead magnets zoals whitepapers, e-books of free trials om potentiële klanten aan te trekken. Gebruik Call-to-actions die meteen duidelijk zijn wat iemand er voor terugkrijgt.

Hoe kan ik mijn Demand Generation verbeteren?

Om je Demand Generation te verbeteren, moet je je richten op het creëren van waardevolle content die gericht is op het bewust maken en oplossen van problemen en vragen van je doelgroep. Gebruik social advertising om je content te delen en je merk te promoten en zorg ervoor dat je content makkelijk deelbaar is.

En hoe kan ik mijn marketingstrategie optimaliseren?

Om je marketingstrategie te optimaliseren, moet je je doelgroep door en door begrijpen. Maak een ICP (Ideal Customer Profile) op, een profiel van je ideale klant. Belangrijke kenmerken voor een ICP zijn bijvoorbeeld;

  • Industrie
  • Functie
  • Aantal medewerkers
  • Jaaromzet
  • Technologie die ze gebruiken

Maak 1-3 verschillende ICP’s op. Achterhaal voor elke ICP zijn grootste uitdagingen, pijnpunten en goals. Speel ook in op persoonlijke doelstellingen. Waarom wil hij/zij dat het bedrijf groeit? Is dat aanzien? Geld? Of zijn er andere redenen? Blijf testen en experimenteren met nieuwe ideeën en tactieken om te zien wat het beste werkt voor jouw bedrijf.

Conclusie verschillen Demand Generation en Lead Generation

Lead Generation en Demand Generation zijn beide belangrijke strategieën in B2B-marketing. Leadgeneratie is gericht op het verkrijgen van specifieke contacten die klaar zijn om te kopen, terwijl Demand Generation zich richt op het creëren van bewustzijn en interesse in jouw oplossing. Door beide strategieën te combineren en te optimaliseren, kun je een effectieve marketingcampagne creëren die helpt jouw doelen te bereiken. Zorg ervoor dat je je richt op het bieden van waardevolle content. Via sterk gesegmenteerde advertising campagnes op Google, Facebook en LinkedIn zal je razendsnel en effectief relaties opbouwen met potentiële klanten.

bastian lewis - over ons - online advertising voor startups - performance marketing agency

Groei sneller dan je concurrenten. Wij leggen je graag uit hoe we dit doen en waar de quick wins liggen.

Email: steve@bastianlewis.agency

Neem contact op