wat zijn linkedin ads
Back to overview

Bereik je doelgroep met LinkedIn advertenties

bastian lewis - steve klare

Steve Klare

Head of social media advertising

LinkedIn is een krachtig platform voor adverteerders om hun doelgroep te bereiken. In dit artikel bespreek ik hoe je effectief je doelgroep kunt targeten en wat de verschillende targeting opties allemaal betekenen. Als je meer wilt weten over LinkedIn Ads in het algemeen, klik dan hier.

Het Belang van LinkedIn-advertenties

LinkedIn is anders dan andere sociale mediaplatforms, omdat het zich richt op professionals en zakelijke netwerken. Dit maakt het ideaal voor B2B-adverteerders die hun producten of diensten aan andere bedrijven willen verkopen.

Targeting van Je Doelgroep

LinkedIn biedt uitgebreide targetingopties om je advertenties aan de juiste mensen te tonen. Hier zijn enkele strategieën:

  • Demografische gegevens: Selecteer leeftijd, geslacht en locatie van je doelgroep.
  • Functietitel: Richt je op specifieke functietitels die relevant zijn voor je aanbod.
  • Bedrijfsgrootte: Kies bedrijfsgroottes die overeenkomen met je ideale klanten.
  • Interesses: Target mensen op basis van hun interesses en groepslidmaatschappen.
Linkedin targeting mogelijkheden

Diepgaande Targeting op LinkedIn

Laten we dieper ingaan op enkele van deze geavanceerde LinkedIn ads targetingstrategieën, inclusief mijn mening en best practices:

1. Bedrijfsgrootte en Industrie

Naast de basisdemografie kun je je doelgroep verfijnen op basis van de grootte en de branche van de bedrijven waarin ze werken. Dit is een krachtige manier om je advertenties af te stemmen op de behoeften en uitdagingen van specifieke bedrijfstakken. Mijn advies is om te experimenteren met verschillende bedrijfsgroottes en industrieën om te ontdekken welke het beste presteren voor jouw aanbod.

2. LinkedIn Groups Targeting

LinkedIn-groepen zijn verzamelplaatsen voor professionals met gedeelde interesses. Je kunt je advertenties richten op leden van specifieke groepen die relevant zijn voor je niche. Dit kan zeer effectief zijn, maar zorg ervoor dat je advertenties waarde toevoegen aan de groep en niet als spam worden gezien. Deel bijvoorbeeld waardevolle inzichten en oplossingen voor problemen die in de groep worden besproken.

3. Remarketing

Remarketing is een krachtige manier om mensen te bereiken die al interesse hebben getoond in je aanbod. Het stelt je in staat om hen opnieuw te benaderen met aangepaste advertenties. Best practice hier is om meerdere remarketinglijsten te maken op basis van verschillende gedragssegmenten, zoals websitebezoekers, specifieke pagina’s bezocht, of eerdere interacties met je advertenties.

4. Job Title en Job Function Targeting

Het richten op specifieke functietitels of functies binnen bedrijven is essentieel voor B2B-marketing. Mijn mening is dat je hier creatief kunt zijn. Probeer niet alleen C-level executives te targeten, maar ook andere functies die invloed hebben op aankoopbeslissingen. Denk aan managers, teamleiders en zelfs technische functies die relevant zijn voor je product of dienst. Gemiddeld zijn er 7 personen betrokken bij een zakelijke aankoop!

5. Lookalike Audiences

Lookalike doelgroepen zijn krachtig omdat ze lijken op je bestaande klanten. Dit vergroot de kans op succes. Mijn advies is om regelmatig je klantenlijsten bij te werken om ervoor te zorgen dat de lookalike-doelgroepen actueel blijven en goed presteren.

6. Interesses en Volgers Targeting

Het richten op basis van interesses en volgers kan effectief zijn, maar zorg ervoor dat deze interesses nauw verband houden met je aanbod. Besteed aandacht aan de relevantie, en experimenteer met verschillende interessecombinaties om te zien welke het beste werken voor je doelgroep.

7. Geografische Targeting

Geografische targeting is handig voor lokaal georiënteerde bedrijven. Mijn mening is dat je niet alleen moet richten op geografische locaties waar je doelgroep zich bevindt, maar ook moet overwegen om specifieke locaties uit te sluiten waar je niet wilt adverteren.

8. Taaltargeting

Als je een meertalige doelgroep hebt, is taaltargeting essentieel. Mijn advies is om niet alleen de taal van je advertenties aan te passen, maar ook de culturele nuances van je doelgroep in overweging te nemen. Dit kan de effectiviteit van je campagnes aanzienlijk verbeteren. Laat je ads dus altijd door een local vertalen.

9. LinkedIn’s Bestaande Doelgroepen en Lijsten

LinkedIn biedt kant-en-klare doelgroepen op basis van demografische gegevens, zoals functie, senioriteit, en meer. Het is een efficiënte manier om snel te beginnen met adverteren.

Linkedin ads targeting

Daarnaast kun je je eigen contactenlijsten en bedrijfslijsten uploaden voor gerichtere targeting. Een contactenlijst moet minimaal een email adres bevatten en de bedrijvenlijst minimaal de naam van het bedrijf. De contactenlijst moet minimaal 300 personen kunnen matchen en voor de bedrijvenlijst raad ik aan minimaal 1.000 bedrijven toe te voegen.

Veelgestelde Vragen over LinkedIn Ads Targeting

Hier zijn vijf veelgestelde vragen over het targeten van LinkedIn advertenties:

1. Wat zijn enkele geavanceerde targetingtips voor LinkedIn advertenties?

Het optimaliseren van je LinkedIn ad-campagnes vereist geavanceerdere strategieën. Overweeg het gebruik van exclusiecriteria om je doelgroep te verfijnen, zoals het uitsluiten van bestaande klanten of mensen die al hebben geconverteerd. Daarnaast kun je experimenteren met A/B-tests om te ontdekken welke combinaties van targetingcriteria het beste presteren. Tot slot adviseer ik je CRM te koppelen aan LinkedIn, zodat je ook kan bijhouden vanuit welke campagnes en ads ook daadwerkelijk SQL’s of betalende klanten zijn gekomen.

2. Hoe kan ik LinkedIn’s lookalike doelgroepen effectief gebruiken?

Het gebruik van lookalike doelgroepen op LinkedIn kan krachtig zijn, maar het is essentieel om je bestaande klantenlijsten regelmatig bij te werken om de nauwkeurigheid van deze doelgroepen te behouden. Een best practice is om je klantensegmenten te identificeren die het meest waardevol zijn en specifieke lookalike doelgroepen voor die segmenten te maken.

3. Wat zijn enkele creatieve manieren om LinkedIn-groepen te gebruiken voor targeting?

LinkedIn-groepen bieden mogelijkheden voor targeting, maar ze kunnen ook dienen als inspiratiebron voor je advertenties. Bekijk de discussies en vragen die in relevante groepen worden gesteld. Gebruik deze inzichten om content te maken die direct aansluit op de behoeften en uitdagingen van groepsleden. Het is ook een goed idee om groepsbeheerders te benaderen voor mogelijkheden tot samenwerking.

4. Hoe kan ik LinkedIn’s audience expansion functie het beste benutten?

LinkedIn biedt een audience expansion-optie waarmee het platform automatisch vergelijkbare doelgroepen kan identificeren en je bereik kan vergroten. Een best practice is om deze functie voorzichtig te gebruiken en de prestaties nauwlettend te volgen. Het kan nuttig zijn om te beginnen met een klein budget om de resultaten te evalueren voordat je meer investeert. Maar over het algemeen adviseer ik deze functie niet te gebruiken.

5. Welke rol spelen LinkedIn’s bedrijfslijsten en contactenlijsten in targeting?

Het uploaden van je eigen bedrijfslijsten en contactenlijsten naar LinkedIn stelt je in staat om specifieke personen of bedrijven te targeten. Het kan effectief zijn voor account-based marketing (ABM) en retentiestrategieën. Zorg ervoor dat je lijsten up-to-date zijn en gebruik deze om gepersonaliseerde advertenties te maken die de betrokkenheid verhogen en klantrelaties versterken. Een bijkomend voordeel is dat als je bedrijfslijsten upload in LinkedIn, je de engagement van al deze bedrijven goed kan analyseren binnen LinkedIn, ook organisch.

Conclusie

LinkedIn biedt ongekende mogelijkheden voor het targeten van je doelgroep. Het combineren van geavanceerde targetingopties met creatieve advertenties is de sleutel tot succes. Experimenteer, analyseer en optimaliseer voortdurend om de beste resultaten te behalen op dit krachtige platform voor adverteerders.

bastian lewis - over ons - online advertising voor startups - performance marketing agency

Groei sneller dan je concurrenten. Wij leggen je graag uit hoe we dit doen en waar de quick wins liggen.

Email: steve@bastianlewis.agency

Neem contact op