wat zijn linkedin ads
Back to overview

Wat zijn LinkedIn ads?

bastian lewis - steve klare

Steve Klare

Head of social media advertising

LinkedIn ads zijn advertenties die worden weergegeven op het sociale netwerkplatform LinkedIn. Als een van de grootste professionele netwerksites ter wereld biedt LinkedIn een unieke mogelijkheid om je merk, producten of diensten te promoten bij een zakelijk publiek. In dit artikel zal ik dieper ingaan op wat LinkedIn advertenties precies zijn, waarom je ze zou moeten gebruiken, hoe ze werken en enkele tips om effectieve LinkedIn advertenties te creëren.

Wat is LinkedIn?

LinkedIn is een online platform dat professionals, bedrijven en werkzoekenden met elkaar verbindt. Het stelt gebruikers in staat om hun professionele profiel te delen, zakelijke contacten te leggen, vacatures te zoeken en relevante content te ontdekken. Met meer dan 700 miljoen leden wereldwijd is LinkedIn een waardevolle bron voor bedrijven om hun merk te laten zien aan een breed scala aan professionals.

Wat zijn advertenties?

Advertenties zijn betaalde berichten die worden weergegeven aan gebruikers op verschillende platforms, waaronder social media. Ze stellen bedrijven in staat om hun producten, diensten of merk te promoten en hun doelgroep te bereiken. Advertenties kunnen in verschillende indelingen voorkomen, zoals afbeeldingen, video’s of tekst, en kunnen worden getarget op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag van de doelgroep.

Waarom zou je LinkedIn ads gebruiken?

LinkedIn advertenties bieden verschillende voordelen voor bedrijven die zich richten op een professioneel publiek. Enkele redenen waarom je het zou moeten overwegen:

 1. Bereik een zakelijk publiek: LinkedIn heeft een breed scala aan professionals uit verschillende sectoren, waardoor je je specifieke doelgroep kunt targeten.
 2. Vergroot de zichtbaarheid van je merk: Toon je merk aan potentiële klanten en vergroot tegelijkertijd je naamsbekendheid.
 3. Genereer leads: LinkedIn biedt mogelijkheden om leads te genereren door middel van advertenties, zoals het verzamelen van contactinformatie via formulieren.
 4. Promoot content: Breng waardevolle content, zoals whitepapers of blogposts, onder de aandacht van je doelgroep.

Verschillende typen LinkedIn advertenties

Er zijn verschillende typen ads die je kunt gebruiken, afhankelijk van je marketingdoelen. Enkele veelvoorkomende typen zijn:

Sponsored Content

Sponsored Content zijn gesponsorde berichten die worden weergegeven in de LinkedIn-feed van gebruikers. Ze lijken op normale updates, maar worden betaald om aan een bredere doelgroep te worden getoond. Deze advertenties kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen of video’s en bieden mogelijkheden voor interactie, zoals likes, opmerkingen en delen.

Text Ads

Text Ads zijn advertenties die worden weergegeven aan de rechterkant van de LinkedIn-pagina of bovenaan de feed. Ze bestaan uit een korte tekst en een afbeelding en kunnen worden gebruikt om mensen naar je website te leiden, een speciale aanbieding te promoten of je merkbekendheid te vergroten.

Sponsored InMail

Sponsored InMail zijn gepersonaliseerde berichten die rechtstreeks worden verzonden naar de LinkedIn-inbox van gebruikers. Deze advertenties stellen je in staat om op een persoonlijke manier met je doelgroep te communiceren en kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld webinars, productdemo’s of vacatures te promoten.

Hoe werken LinkedIn ads?

Adverteren op LinkedIn werkt op basis van een biedsysteem. Je stelt een budget in en biedt op de gewenste actie, zoals klikken op je advertentie of weergaven. LinkedIn bepaalt vervolgens welke advertenties aan welke gebruikers worden getoond, rekening houdend met factoren zoals relevantie en biedprijs.

Targetingopties

LinkedIn biedt uitgebreide targetingopties om je advertenties te richten op de juiste doelgroep. Je kunt targeten op basis van demografische gegevens, zoals locatie, functietitel, bedrijfsgrootte en branche. Daarnaast kun je ook targeten op interesses en gedrag, zoals groepslidmaatschappen en eerdere interacties met je bedrijf op LinkedIn.

Biedstrategieën

LinkedIn biedt verschillende biedstrategieën om je advertenties te optimaliseren. Enkele veelvoorkomende biedstrategieën zijn:

 • Cost per Click (CPC): Je betaalt alleen wanneer iemand op je advertentie klikt.
 • Cost per Mille (CPM): Je betaalt per 1000 vertoningen van je advertentie.
 • Cost per Send (CPS): Alleen van toepassing op Sponsored InMail, waarbij je betaalt wanneer een InMail-bericht daadwerkelijk wordt afgeleverd.

Advertentie-indelingen

LinkedIn biedt verschillende advertentie-indelingen en gesponsorde content om je boodschap effectief over te brengen. Enkele populaire indelingen zijn:

Afbeeldingsadvertenties

Afbeeldingsadvertenties bestaan uit een afbeelding en een korte tekst. Ze kunnen worden weergegeven in de LinkedIn-feed of aan de rechterkant van de pagina. Afbeeldingsadvertenties zijn ideaal om de aandacht te trekken en je boodschap visueel te communiceren.

Videoadvertenties

Videoadvertenties bieden de mogelijkheid om je verhaal te vertellen via bewegende beelden. Je kunt video’s uploaden of externe video-URL’s gebruiken. Videoadvertenties worden afgespeeld in de LinkedIn-feed en trekken vaak meer aandacht dan statische afbeeldingen.

Carrouseladvertenties

Carrouseladvertenties is een ander ad format, die bestaat uit meerdere afbeeldingen of video’s die gebruikers kunnen doorbladeren. Elke afbeelding of video kan een unieke link en tekst hebben, waardoor je meerdere producten of functies kunt presenteren in één advertentie.

Document ads

LinkedIn Document Ads zijn een type advertenties waarmee je documenten, zoals whitepapers of e-books, rechtstreeks aan je doelgroep kan presenteren. Gebruikers kunnen het document bekijken, downloaden of er interactie mee hebben, waardoor je heel laagdrempelig waardevolle content kan delen en leads kan genereren.

Hoe meet je het succes van LinkedIn ads?

Om het succes van je campagne te meten, kun je gebruikmaken van de LinkedIn Campaign Manager. Dit dashboard biedt inzicht in belangrijke statistieken en KPI’s, zoals het aantal klikken, vertoningen, conversies en de kosten per actie. Dit kan per dag, maar ook over de gehele campagne periode. Enkele belangrijke KPI’s om te volgen zijn:

 • Click-Through Rate (CTR): Het percentage mensen dat op je advertentie klikt.
 • Cost Per Lead (CPL): Het besteed budget gedeeld door het aantal ingevulde lead gen forms.
 • Return on Ad Spend (ROAS): De verhouding tussen de kosten van je advertenties en de gegenereerde omzet.

Tips voor effectieve LinkedIn advertenties

Het creëren van effectieve ads vereist enige planning en strategie. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

Optimaliseer je doelgroep

Zorg ervoor dat je je doelgroep nauwkeurig definieert en gebruikmaakt van de targetingopties van LinkedIn om je advertenties te richten op de juiste mensen. Hoe specifieker je kunt zijn, hoe groter de kans dat je de juiste mensen bereikt met je advertenties op LinkedIn.

Maak aantrekkelijke advertenties

Besteed aandacht aan het ontwerp en de inhoud van jouw LinkedIn advertenties. Zorg voor pakkende koppen, overtuigende teksten en visueel aantrekkelijke afbeeldingen of video’s. Denk na over wat je doelgroep interesseert en speel daarop in.

Test en meet je resultaten

Experimenteer met verschillende advertentie-indelingen, teksten, afbeeldingen en doelgroepen om te zien wat het beste werkt. Monitor je campagnes regelmatig en pas ze aan op basis van de verzamelde gegevens. Gebruik A/B-tests om specifieke elementen van je LinkedIn ad te vergelijken en te optimaliseren.

Conclusie

Adverteren op LinkedIn is een krachtig middel om je merk, producten of diensten te promoten bij een professioneel publiek. Door gebruik te maken van de verschillende advertentie-indelingen, targetingopties en meetinstrumenten van LinkedIn, kun je effectieve campagnes opzetten en je marketingdoelen bereiken.

Veelgestelde vragen

 1. Wat zijn de kosten van adverteren op LinkedIn?
  • De kosten van adverteren op LinkedIn variëren, afhankelijk van factoren zoals de advertentie-indeling, doelgroep en biedstrategie. Je kunt een dagelijks budget instellen en zelf bepalen hoeveel je wilt uitgeven.
 2. Kan ik LinkedIn advertising gebruiken om specifieke bedrijven te targeten?
  • Ja, je kan specifieke bedrijven targeten op basis van hun naam. Dit is vooral handig als je je op een bepaalde niche of concurrenten wilt richten.
 3. Kan ik LinkedIn ads gebruiken om personeel te werven?
  • Ja, LinkedIn is een uitstekend platform voor het werven van personeel. Je kan vacatures promoten en gericht sollicitanten bereiken op basis van hun functietitel, locatie en andere relevante criteria.
 4. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie met LinkedIn advertising?
  • De resultaten van LinkedIn advertising kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van je advertenties, de concurrentie en de doelgroep. Het is belangrijk om geduld te hebben en je campagnes regelmatig te optimaliseren.
 5. Kan ik LinkedIn ads gebruiken voor B2B-marketing?
  • Ja, LinkedIn advertising is bij uitstek geschikt voor B2B-marketing. Met de targetingopties van LinkedIn kun je je advertenties richten op specifieke functies, bedrijfsgroottes en industrieën, waardoor je je boodschap kunt afstemmen op de juiste zakelijke besluitvormers.
bastian lewis - over ons - online advertising voor startups - performance marketing agency

Groei sneller dan je concurrenten. Wij leggen je graag uit hoe we dit doen en waar de quick wins liggen.

Email: steve@bastianlewis.agency

Neem contact op